3 DERS, 10 BÖLÜM
Çağlar boyu melankoli halinin anlamı ve tarihi, felsefe ve sanat eserlerine yansıması bu eğitimde!
EĞİTMENLE CANLI SORU-CEVAP
Canlı soru-cevap oturumlarına katılarak, Doç. Dr. Ferda Keskin'e melankoli deneyimi ve tarihte melankoli hakkında tüm merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.
Tüm Eğitimleri Dilediğin Yerde Dilediğin Zaman İzle!
Freud der ki, melankolide kişi kimi kaybettiğini bilir ama onda neyi kaybettiğini bilmez çünkü onda kaybettiği şey aslında kendisidir.
Melankoli nedir? Yas ve melankoli deneyimleri birbirine benzer mi? Melankoli halinden kurtulmak mümkün mü? Neden felsefe ve sanatta öne çıkan kişiler melankoli denen haleti ruhiyeden muzdariptir? Melankoli Batılı bir deneyim mi? Albrecht Dürer, "Melencolia I" adlı gravüründe ne anlatır? Baudelaire şiirlerinde melankoli kavramını nasıl kullanır? Melankolik olma hali fizyolojik mi yoksa psişik bir durum mu? Doç. Dr. Ferda Keskin, incelikle hazırladığı Tarihte Melankoli eğitiminde çağlar boyu insanlığın yaşadığı melankoli deneyimini inceliyor. Antik Yunan'daki ilk tarifinden başlayarak farklı disiplin ve eserlerden melankoliye dair örnekler paylaşıyor!
EĞİTMEN İMZALI SERTİFİKA
Eğitimi bitirince, üzerinde eğitmen imzasının bulunduğu sertifikaya sahip olursunuz
EKSTRA İÇERİKLER
Sertifikanı aldıktan sonra 12 hafta boyunca her hafta sana gönderilecek ekstra içeriklerde eğitim içeriğiyle paralel kitap önerileri, söyleşiler, videolar ve dahası seni bekliyor!
SINIRSIZ ERİŞİM
İzleme sınırı olmaksızın dilediğiniz zaman, dilediğiniz kadar izleyebilirsiniz
Felsefeci ve Akademisyen Ferda Keskin'in hazırladığı Tarihte Melankoli eğitiminde melankolinin felsefe, sanat, edebiyat ve psikoloji gibi farklı disiplinlerdeki yerini anlatıyor. Bu eğitimin sonunda "melankolik" olmanın farklı anlamlarını, melankoli deneyiminin farklı disiplinlerdeki sanat eserlerine yansımasını keşfedeceksiniz.
Melankoli kavramını farklı şekillerde tanımlayan farklı insanlar tarih boyunca olmuştur. Melankoliyi tanımlayan üç temel unsur “kayıp”, “kaybın geride bıraktığı boşluk” ve “kaybedilen nesne ile özdeşleşme” olarak sıralanmıştır. Öte yandan Antik Yunan dönemindeki bazı metinlerde, insanda korku ve umutsuzluğun uzun sürdüğü duruma melankoli denmiştir. Bu dönemde insanların Tanrı tarafından terk edilmesi hali de melankoli olarak tanımlanır.
Yas ve melankoli terimleri tarih boyunca farklı şekillerde karşımıza çıkmıştır. Freud’un tanımları önemli görülse de ilk olarak melankoli kavramı Antik Yunan’da ortaya çıkmıştır. Antik Yunan metinlerindeki Bellerophon karakteri melankoliyi yansıtırken Antik Roma’da ise Seneca’nın “Ruhun Dinginliği Üzerine” adlı eseri önem taşır. Sonrasında Freud’un melankoli tanımları bu kavramın tarihinde öne çıkmıştır.
Ortaya ilk çıktığı Antik Yunan döneminde “melancolia” olarak geçen kavram, insanların Tanrı tarafından terk edilmesi durumu olarak tanımlanır. Bu dönemde birçok düşünür ve bilim insanı, “Melankoli hastalığı nedir?” sorusuna cevap aramış ve çeşitli tedavi önerileriyle öne çıkmıştır. Antik Roma’da Seneca, melankoliyi tartışırken kişinin duyduğu hoşnutsuzluk durumlarını ön plana çıkaran üç ana terimden faydalanmıştır. Günümüzde sanat eserlerinde melankoli temasını görmek hâlâ mümkündür.
Konu hakkında tarih boyunca farklı düşünceler öne sürülmüş olsa da melankolinin yapısıyla ilgili yorum yapan düşünürlerden biri Seneca’dır. Seneca’ya göre melankoli, fizyolojik değil psişik bir durumdur. Fakat Seneca’nın aksine Antik Yunan döneminde melankoli olarak tanımlanan durumun fizyolojik olduğuna inanılırdı. Vücutta bulunan dört temel sıvının dengesinin bozulması sonucu melankoli durumunun ortaya çıktığı iddia edilirdi.
Birçok tanıma göre melankoli, beraberinde öfkeyi de getiren bir durumdur. Kayıpla eşleştirilen bu terim aslında kaybetme durumuna duyulan öfkeyi de getirir. Antik Yunan metinlerine göre ise melankoli, insanda korku ve umutsuzluğun uzun sürmesi durumudur. Seneca, melankoliyi insanın kendinden duyduğu hoşnutsuzluk olarak da tanımlamıştır. Terk edilmişlik hali ve insanın kendisini yiyip bitiren bir sıkıntı gibi durumlar da melankolinin belirtileri olarak tanımlanabilir.
Freud, melankoliden bahsederken yas ve melankoli kavramlarının benzerliklerini vurgular. Freud’a göre melankoli, kayba verilen bir cevaptır. Melankoliyi yastan ayıran en önemli özellik ise öfkedir. Melankolide libidinal yatırımın geri alınması çok uzun sürmez. Freud’un tanımına göre melankoliyi tanımlayan üç temel unsur vardır. Bunlar “kayıp”, “kaybın geride bıraktığı boşluk” ve “kaybedilen nesne ile özdeşleşme” olarak sıralanabilir.
Melankoli konusunda Antik Yunan’daki “acedia” kavramı oldukça önemlidir. Kişinin Tanrı tarafından terk edildiğini düşünerek Tanrı’yı terk etmesi ve kayıtsızlık duyması söz konusudur. Bu durum beraberinde miskinlik de getirir. Bu durumda kişi hayata aktif olarak katılmayı bırakır. Bu tanım doğrultusunda, Dürer’in “Melankoli I” adlı gravürünün bazı yorumları da vardır.
Melankolinin İlk Tarifi
Antik Yunan’da Melankoli
Yas ve Melankoli
Seneca’nın Melankoli Çözümleri
Hristiyanlıkta Melankoli Deneyimi
Batılı Bir Deneyim Olarak Melankoli
Görsel ve Edebi Eserlerde Melankoli
DERSLER ve BÖLÜMLER
Doç. Dr. Ferda Keskin tarafından hazırlanan eğitimleri alanlar bu eğitimleri de aldı.
KATEGORİLER
Sinema
Tarih
Finans
Sağlık
Müzik
Girişimcilik
Gastronomi
Yaşam Kültürü
Satış
Pazarlama
Liderlik
Yetkinlik Gelişimi
Sanat
Bilim
Sürdürülebilirlik
Çocuk Gelişimi
EĞİTMENLER
Alp Ersönmez
Giovanni Guidetti
Ahmet Hazım Topçuoğlu
Muhsin Akgün
Dr. Can Gürbüz
Prof. Dr. Asaf Savaş Akat
Müjde Mısırlı
Enis Arslan
Levon Bağış
Doç. Dr. Defne Eraslan
İrem Göğüş
Cem Bozkuş
Mehmet Açar
Ateş Ataseven
EĞİTİMLER
3 Cisim Problemi ve Kaos Kuramı
Agility: İş Hayatında Çeviklik
Amerikan Sinema Tarihi
Anadolu Mutfağının Modern Yorumu
Antik Çağ'dan 19. Yüzyıla Sanat Tarihi
Atatürk'ün Mirasını Anlamak ve Geleceğe Taşımak
Atatürk’ü Anlamak
Avrupa ve Dünya Sineması Tarihi
Ağız Yapısı ve Lezzet Katmanları
B2B Pazarlama Eğitimi
Baş Ağrısı ve Migren
Başarılı Kariyerin Sırları
Bir Yaşam Şekli Olarak Yoga
Bir Şarkının Anatomisi: Grup Müziği ve Prodüksiyon Süreci